Civas-opleidingen

Oriënteren

Nog voordat je daadwerkelijk met je onderzoek en het schrijven van de scriptie aan de slag gaat is het van belang om je eerst goed te oriënteren. Lees de scriptiehandleiding van je opleiding grondig door en krijg op deze manier inzichtelijk wat er nou precies van je verwacht wordt. Zo zijn de verschillen tussen een hbo- en een wo-scriptie vrij groot. Check hoeveel tijd je hebt, aan welke eisen je scriptie moet voldoen, op welke begeleiding heb je recht en bedenk ook of je de scriptie voor een opdrachtgever wilt schrijven of er zelfs misschien een stage aan wilt verbinden. Wanneer je deze informatie op een rijtje hebt gezet kun je gaan nadenken over een onderwerp en op basis daarvan een voorstel indienen waarna je een begeleider krijgt toegewezen.

Inlezen

Zodra je een onderwerp hebt gekozen en een begeleider hebt toegewezen is het de tijd om je te gaan inlezen. Verzamel relevante literatuur, lees eerdere onderzoeken (globaal) door en schrijf op wat je tegenkomt. Door je in te lezen in jouw onderwerp krijg je een goed beeld van wat er in de literatuur over bekend is en wat nog een eventueel vraagstuk is waar jij zelf onderzoek naar kunt doen. Ook kom je er op deze manier achter of het onderwerp wat je in gedachten hebt wel echt iets voor je is. De komende maanden is dat namelijk iets waar je jezelf intensief mee moet ‘vermaken’ en tussendoor switchen is meestal niet mogelijk of veel gedoe.

Plan van aanpak

Nadat je je goed hebt ingelezen op het onderwerp wordt het tijd voor het maken van concrete stappen. Formuleer een heldere probleemstelling met bijbehorende deelvragen. Door een duidelijke probleemstelling te formuleren zorg je voor afbakening in je onderzoek, neem hier daarom zeker de tijd voor en vraag hulp aan je begeleider. 

Planning

Als de probleemstelling rond is kun je verder aan de slag met het maken van een planning en het vastleggen van deadlines. Het kan handig zijn om alvast een globale hoofdstukindeling van je scriptie te maken en aan de hand hiervan je planning in te gaan vullen. Ook kun je met je begeleider afspraken maken over feedback. Stel voor dat je van elk hoofdstuk één conceptversie inlevert waar je feedback over ontvangt en deze verwerkt voor een uiteindelijke conceptversie van het geheel. 

Soort onderzoek

Bedenk daarnaast ook wat voor soort onderzoek je gaat doen. Zo kan bij de ene probleemstelling (of opleiding) een literatuurstudie gewenst zijn, terwijl bij een ander vraagstuk misschien het zelf verzamelen van data door middel van bijvoorbeeld een experiment beter past. Bedenk in het laatste geval ook op welke wijze je deze data wilt gaan analyseren. Een uitgebreid experimenteel onderzoek opzetten waarmee je veel kwantitatieve data verzamelt kan natuurlijk hartstikke interessant zijn, maar is misschien niet handig als je geen held in SPSS bent. 

Het onderzoek

Na het formuleren van een heldere probleemstelling en het maken van een planning kun je aan de slag met je onderzoek. In deze fase is het belangrijk dat je goed documenteert wat je precies doet en waar de informatie vandaan komt. Zeker bij een experimenteel onderzoek heb je al deze informatie nodig omdat je dit in het methodehoofdstuk moet verantwoorden. Ook het systematisch bijhouden van je literatuurlijst is aan te raden. Niks is vervelender als straks niet meer weten waar je ook alweer welke informatie vandaan had. Zorg daarnaast dat je tijdens het onderzoek consequent te werk gaat en je data op een juiste, eenduidige manier verzamelt. Wanneer je hiermee de fout ingaat zijn je resultaten niet erg betrouwbaar en daarmee je conclusie dus ook niet. 

Schrijven

Nadat je de data hebt verzameld en hebt geanalyseerd is het de tijd om op basis van deze resultaten conclusies te trekken en hiermee je probleemstelling en deelvragen te beantwoorden. Voeg na de conclusie ook een discussie toe waar je kritisch naar je onderzoek kijkt en evalueer wat je achteraf beter anders had kunnen doen of eventueel van invloed is geweest op de resultaten. Mocht je de scriptie voor een opdrachtgever schrijven is een aanbeveling ook gewenst. Als het goed is heb je nu genoeg informatie om de conceptversie van je scriptie af te ronden. 

Afronden

Je scriptie is inhoudelijk klaar en nu is het vooral nodig om deze nog te finetunen. Zorg voor een inhoudsopgave, vergeet de pagina’s niet te nummeren en check of alle bronnen juist zijn benoemd en of de literatuurlijst compleet is. Ook een stijlvolle lay-out werkt in je voordeel. Laat daarnaast nog een medestudent, familielid of een andere taalnazi naar keuze je scriptie doorlezen om de laatste spel- en stijlfouten eruit te halen. Ook iemand die checkt op een duidelijke samenhang en structuur is handig. De termen die je hebt gebruikt en de verbanden die jij hebt gelegd lijken voor jou misschien hartstikke logisch, maar zijn die dat ook voor iemand die niet helemaal thuis is in jouw onderwerp? Daarnaast is het bij sommige opleidingen ook nodig dat je jouw scriptie moet verdedigen , zorg in dat geval voor een goede presentatie en bereid je voor op lastige vragen. 

Last but not least

Het schrijven van een scriptie kan een ware hel zijn en het is normaal dat je meer dan eens denkt dat je het never nooit gaat halen. Ook het ervaren van een diepe haat jegens je zelfgekozen onderwerp is niks vreemds. Dit zijn fases waar echt elke student doorheen gaat. Bedenk dat het schrijven van een scriptie geen levenswerk is, maar zie het als een uit de kluiten gewassen essay. Mocht je er echt niet meer uitkomen zoek dan vooral hulp bij bijvoorbeeld een externe scriptiebegeleider, iemand die je spelling checkt of meehelpt met het analyseren van je data. Nog even doorzetten en ook jij mag je diploma in ontvangst nemen! 

Terug naar Studeertips
Nieuws Kortingen Recepten Financiƫn Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers