Civas-opleidingen

Stressvolle periodes

Je kent het waarschijnlijk wel; je zit in een stressvolle periode van je studie en je kunt je hoofd er bijna niet bij houden. Elke morgen vertoef je vanaf negen uur in de collegezalen of in de universiteitsbibliotheek. Vaak, eigenlijk te vaak, las je een pauze in om even bij te praten met je studiegenoten en samen een kop koffie te drinken. Hierna kun je er weer even tegenaan!

De werking van koffie

Het opwekkende effect van koffie komt natuurlijk doordat het cafeïne bevat. Hierdoor werkt het ook heel verslavend, waardoor het verleidelijk is om na elk uurtje studeren toch maar even weer een koffiepauze te houden. Ook bevat koffie theofylline dat zorgt voor ontspanning. Dit stofje werkt één uur na het drinken en houdt meestal 60 uur zijn werking vast. Heb je het gevoel dat je stemming na zo’n koffiepauze ook verbeterd is? Dat klopt, en dat komt niet alleen omdat je weer even hebt bij gekletst of omdat je even tot rust bent gekomen. Koffie heeft namelijk hetzelfde effect als licht. De koffiebonen doen de serotoninespiegel in de hersens stijgen en dit verbetert je stemming. Heb je last van een lichte depressie? Hier kan koffie zelfs ook bij helpen!

Positieve gezondheidseffecten van koffie

Er zijn ontelbaar veel onderzoeken geweest naar de gevolgen van koffie op de gezondheid en hier zijn ook zeer uiteenlopende resultaten van bekend. Toch is de meerderheid van de wetenschappers het erover eens dat matig gebruik van koffie, ongeveer drie koppen per dag, geen belangrijke gezondheidseffecten tot gevolg heeft. Er zijn ook wat studies die bekend hebben gemaakt dat je met meer dan drie koppen koffie (of thee) per dag 45% minder kans hebt op diabetes type 2, vergeleken met een consumptie van minder dan drie koppen. Recentelijke resultaten van andere onderzoeken zijn onder andere dat vrouwen die meer dan drie koppen koffie drinken per dag minder last hebben van een te hoge bloeddruk dan vrouwen die geen koffie nuttigen. Andere nieuwe onderzoeken tonen aan dat koffie zelfs beschermt tegen kanker, dat het een positieve werking heeft bij hooikoorts en dat koffie kan helpen wanneer je een astma-aanval hebt.

Negatieve gezondheidseffecten

Je hebt vast ook wel eens negatieve dingen over koffie gehoord en dat klopt. Er zijn ook onderzoeken die negatieve effecten hebben geconstateerd, zoals een verdrievoudiging van het risico tot een hartaandoening bij meer dan vier koppen koffie per dag. Verder wordt koffie afgeraden voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk, die last hebben van maagzweren of zweren aan de twaalfvingerige darm. 

Verantwoord koffie drinken

Koffie past volgens de meeste wetenschappers toch prima in een bewust voedingspatroon. Het draagt bij aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid vocht die je nodig hebt en het bevat ook nog eens belangrijke mineralen en antioxidanten. Mensen die dagelijks erg veel koffie drinken kunnen wel last hebben van ontwenningsverschijnselen die ongeveer vijf tot tien dagen duren, wanneer ze ineens stoppen met koffie drinken. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben in een drukke periode, dus stop niet abrupt met koffie drinken.

Terug naar Studeertips