Civas-opleidingen

Perfectie is zeldzaam

Perfectie is zeldzaam, en zoals elke stereotype Nederlander vindt, kan het altijd beter, mooier, duurzamer, goedkoper en wat al niet nog meer. En daar kan je wat mee! Combineer die typisch Nederlandse instelling met alles wat je ziet, en het geheel zal meer zijn dan de som van de onderdelen.

Een beetje boerenslimheid kan je hierbij helpen. De Van Dale definieert boerenslimheid als volgt: boe•ren•slim•heid de; v -heden sluwheid, uitgeslapenheid - slimheid die berust op een nuchtere beschouwing van de feiten en niet op een bepaalde scholing of opleiding. Ook Wikipedia heeft er een variant van: het boerenverstand. Dit wordt op de site uitgelegd als een eigenschap die mensen wordt toegeschreven wanneer zij zonder dat zij daartoe een vooropleiding hebben gevolgd een logische redenatie volgen of duidelijk aanvoelen hoe de vork aan de steel zit. Ook wordt deze slimheid toegewezen aan levenservaring, opvoeding en aangeboren eigenschappen. Al met al dus vooral een kwestie van gezond verstand.

Typisch voorbeeld

En laat ik daar nou eens een typisch Nederlands voorbeeld van hebben gevonden, ter illustratie. Denkend aan Nederland, kom je op klompen, kaas, molens, maar ook aan Delfts blauw. Al eeuwenlang zijn deze witte, blauwbeschilderde servieswaren een hit in Nederland. Tegenwoordig zijn het vooral sierobjecten geworden, maar vroeger werd er gewoon van gegeten. Het Delfts blauw, met zijn molens, boerderijen en tulpen is zo Nederlands als wat. Inmiddels is het witblauwe servies dan ook wereldberoemd. Goed bedacht toch, van die Hollanders?

Toch is Delfts blauw in werkelijkheid niet helemaal zelf bedacht door de Delftse pottenbakkers. Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, is in China het porselein uitgevonden, rond de 8e eeuw ongeveer. Eeuwen later werd dit door de internationale betrekkingen van de VOC (zelf ook van die mensen die overliepen van de boerenslimheid) populair in Nederland. Helaas voor de Nederlanders was het oosterse porselein erg prijzig. Maar er ging op een gegeven moment een lichtje branden bij de Delftse pottenbakkers. Om toch in de vraag te kunnen voorzien besluiten zij ook porselein te gaan maken. De rode klei waar in Nederland aardewerk van werd gemaakt was natuurlijk veel grover dan het fijne Chinese porselein. Dit laatste werd gemaakt van een mengsel van klei met kaolien. Dit werd in China gewonnen, maar in Nederland en de rest van Europa was het niet te krijgen.

Hetzelfde aardwerk

Natuurlijk werd daar met een beetje boerenslimheid in Delft gewoon omheen gewerkt. Ze bakten hun servies gewoon van hetzelfde aardewerk als voorheen, maar bedekten het nu met een laagje wit tinglazuur. Zo had het servies de witte kleur en glans van porselein, zonder ander duur materiaal te hoeven gebruiken. Een bijkomend voordeel was dat het aardewerk waterdicht werd door het glazuurlaagje, net als porselein. Over dit glazuur werden dan weer de blauwe patronen nageschilderd, en het Delfts blauw was geboren. Om hun servies zoveel mogelijk op oosters porselein te laten lijken, schilderden de Delftse pottenbakkers in het begin nog de traditionele Chinese patronen na. De dame met de parasol ging echter blijkbaar snel vervelen, want al gauw werd in Delft enkel nog servies gemaakt dat voorzien was van oer-Hollandse taferelen zoals molens, winterlandschappen en en boerderijtjes. De productie van het Delfts blauw steeg snel, het werd een ware hype. Delft was een van de belangrijkste aardewerkproducenten van de wereld. Werd voor die tijd nog aardewerk vanuit Azie geimporteerd, aan het einde van de 17e eeuw vroeg het oosten juist om westers blauw.

Nu is het Delfts blauw uiteindelijk toch iets minder hard gaan lopen, vooral toen in Duitsland een manier werd gevonden om echt porselein te maken met een op kaolien lijkend materiaal en vanuit Engeland fabrikant Wedgwood goedkoop aardewerk begon te exporteren. Toch is er een bedrijf geweest dat het hoofd boven water heeft kunnen houden. In de Koninklijke Porceleyne Fles wordt vandaag de dag nog altijd Delfts blauw geproduceerd. Dat biedt perspectief!

Boerenslimheid is precies wat je nodig hebt!

Uit dit hele verhaal blijkt dat het soms slimmer is om bestaande dingen eens flink onder de loep te nemen en te verbeteren dan helemaal zelf iets nieuws op te starten. Hou dus in je achterhoofd dat de simpelste gedachten vaak juist de beste zijn. Boerenslimheid is in deze moeilijke tijden misschien juist wat je nodig hebt.

Terug naar Studeertips
Nieuws Kortingen Recepten Financiƫn Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers