Civas-opleidingen

Studenten Zorgverzekering

Een studenten zorgverzekering is eigenlijk niets meer dan een speciaal soort zorgverzekering, alleen dan bedoeld voor studenten. En dan is niet zozeer de dekking Studenten Zorgverzekeringanders, want het basispakket is ook van toepassing bij mensen die studeren, maar vaak is wel de premie anders. En dat wordt gedaan omdat studerenden niet altijd even veel verdienen, omdat deze groep immers veelal nog een groot deel van de dag moeten leren.

Daarbij moeten we dan wel vermelden dat de studenten zorgverzekering alleen bedoeld is voor studerenden van 18 jaar en ouder. Totdat een persoon 18 wordt, ben je altijd, gratis, meeverzekerd bij je ouders. Vanaf 18 moet iedereen zelf zorgdragen voor een zorgverzekering. Moet zorgdragen, want het afsluiten van een dergelijke verzekering, althans voor wat de basisdekking betreft, is in Nederland verplicht. Deze verplichting is niet van toepassing voor eventuele aanvullende verzekeringen.

Studenten Zorgverzekering – Basis en aanvullend

Zodra dus een persoon 18 jaar wordt, moet deze verplicht zorgen voor het afsluiten van een eigen zorgverzekering. Verschillende verzekeringsmaatschappijen hebben dan ook een studenten zorgverzekering, die vaak nog wat goedkoper is dan de normale verzekering. De standaarddekking in de studenten zorgverzekering is overigens precies hetzelfde als bij een dergelijke verzekering voor niet-studerenden. De basisdekking wordt immers ieder jaar opnieuw vastgesteld, en verplicht door de overheid. Iedereen, dus ook studerenden, kunnen daarnaast nog één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten. Daar is iedereen helemaal vrij in.

Wijziging in de dekkingen

Doordat er ieder jaar weer wijzigingen plaatsvinden in de basisdekking, maar ook door de hoogte van de premie, die heel simpel per verzekeringsmaatschappij ieder jaar weer zal verschillen, kan je het beste ieder jaar opnieuw gaan vergelijken. Dat hoef je niet te doen voor de basisdekking, want die is overal exact hetzelfde, maar wel voor de premie die je moet betalen. Ook de aanvullende verzekeringen, kunnen erg verschillen, ook wat de premie betreft.

Dat vergelijken is natuurlijk voor de studenten zorgverzekering nog belangrijker, omdat diegenen die studeren, natuurlijk niet altijd evenveel geld hebben om de premie vor deze verplichte verzekering te kunnen betalen.
 

Terug naar Praktisch
Nieuws Kortingen Recepten Financiƫn Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers