Civas-opleidingen

Visum en vergunningen aanvragen

Je visum en vergunningen verschillen per land en hoelang je gaat studeren in het buitenland. Als je gaat studeren binnen de EU heb je vaak geen werkvergunning of visum nodig. Dit komt doordat er vrij verkeer van geld, goederen en personen is. Vraag altijd bij de ambassade aan welke regels en procedures er voor jou gelden. Dit verschilt per land. Als je buiten de EU gaat studeren heb je wel een visum en een werkvergunning nodig. Vraag bij de ambassade van het land waar je gaat studeren, welke stappen je moet ondernemen om een visum aan te vragen. Een voorbeeld is dat je je moet vaccineren, anders kun je geen visum aanvragen. 

Uitschrijven bij de gemeente of niet? 

Als je binnen een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je je uitschrijven bij je gemeente. De acht maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook twee keer vier maanden weg. Je moet je dan officieel uitschrijven bij de gemeente. Het wordt aangeraden om je vijf dagen voor vertrek uit te schrijven bij je gemeente. Als je van tevoren niet weet of je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, kun je wachten met het uitschrijven bij je gemeente tot aan het maximum van 8 maanden. Let op! Niet alle gemeenten staan het toe om je uit te schrijven vanuit het buitenland. 

Het uitschrijven bij je gemeente heeft enkele gevolgen: 

  • Uitkeringen. Wanneer je je uitschrijft kan het zijn dat je recht op bepaalde uitkeringen komt te vervallen. 
  • Lopende verzekeringen. Voor doorlopende verzekeringen moet je ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente. Je moet deze verzekeringen zelf stopzetten!
  • Huurwoning. Heb je een huurwoning op het moment van uitschrijven? Dan kun je in veel gevallen je huurwoning niet behouden. Soms kun je iets regelen met je huurbaas of woningbouwvereniging. 
  • Wachtlijsten voor een woning. Sta je op een wachtlijst voor een huurwoning en je schrijft je uit bij je gemeente? Dan komt vaak je plek te vervallen op de wachtlijst. 
  • Zorgverzekering. Als je uitgeschreven bent bij je gemeente kan je Nederlandse zorgverzekering komen te vervallen. Dit is niet altijd zo. Check dus altijd bij je zorgverzekeraar of je verzekering komt te vervallen. 

Zorgverzekering aanpassen

Ga je minder dan 8 maanden studeren in het buitenland, dan kun je je zorgverzekering aanhouden en een doorlopende reisverzekering afsluiten. Maar als je gaat werken in het buitenland moet je je zorgverzekering opzeggen en een zorgverzekering afsluiten in het land waar je gaat werken. Dit betekent dat je ook een andere reisverzekering moet aanvragen. 

Als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, moet je je zorgverzekering opzeggen. Daarnaast is je doorlopende reisverzekering niet meer geldig en moet je deze ook stopzetten. Je moet dus een zorgverzekering in het buitenland aanvragen en een aparte reisverzekering afnemen. Het is belangrijk dat je dit regelt voordat je naar het buitenland gaat. Soms is het moeilijk om deze officiële documenten te vertalen naar de desbetreffende taal van het land waar je gaat studeren. Extra hulp van The Language Lab kan je helpen om deze officiële documenten te vertalen. 

De taal beheersen 

Het is altijd handig om de taal van het land waar je gaat studeren een beetje te beheren. Zo kun je je verstaanbaar maken onder de lokale bevolking. De studie die je gaat volgen zal waarschijnlijk in het Engels aangeboden worden. Je huiswerk, verslagen en toetsen zullen allemaal in het Engels zijn. Bij deze belangrijke verslagen is het fijn om hulp te krijgen bij je Engelse vertalingen. Zo haal je gelijk een hoog punt door grammaticaal goed geschreven verslagen. 

Regel alles voor je buitenlandse studie in Nederland

Voordat je gaat studeren moet je veel regelen voor je vertrek. Het is veel werk en je moet veel uitzoeken, maar uiteindelijk is het het allemaal waard. Je kan zonder zorgen genieten van je studie in het buitenland. Je kan je volledig focussen op je studie en het opdoen van ervaringen. Je hoeft je geen zorgen te maken over je zorgverzekering en reisverzekering, want dat heb je in Nederland allemaal geregeld. Als je naar het buitenland gaat, neem dan altijd papieren kopieën mee van je belangrijke document. Denk aan een kopie van je paspoort of id-kaart, je verzekeringen en van je huisvesting. Als er iets is, heb je ze altijd bij de hand. 
 

Terug naar Praktisch
Nieuws Kortingen Recepten Financiën Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers