Civas-opleidingen

Zorgverzekering

Als je naar het buitenland gaat heb je te maken met kosten die je altijd hebt, waar je ook heen bent. Allereerst kom je niet zomaar af van je Nederlandse zorgverzekering. Hoe jammer het ook is, deze moet je dus blijven betalen. Daarnaast is het slim om een reisverzekering af te sluiten. Gebeurt er iets tijdens je verblijf in het buitenland? Dan heb je in ieder geval niet te maken met torenhoge kosten.

Reiskosten + bagage

Je reist naar je bestemming en dat kost geld. Hoewel de hoogte van dit bedrag per bestemming verschilt, is het advies zo goedkoop mogelijke vliegtickets te scoren! Houd er wel rekening mee dat je heel wat bagage mee zult moeten nemen. Je verblijf duurt namelijk langer dan twee weekjes. 

Huur + boodschappen

Eenmaal aangekomen moet je ook ergens van kunnen leven. Het bedrag dat je gebruikt om de maandelijkse huur van je woning of appartement te betalen en naar de  supermarkt te gaan (tip: winkelwaar.nl voor een supermarkt) zal meestal lager zijn dan wat je in Nederland kwijt bent. In Europa is de huur van een woning toch al snel € 200 tot € 300, terwijl je in Oost-Europa of Zuidoost-Azië nog geen € 100 kwijt bent. Volgens de Woning koning is woningen of appartementen huren er dus relatief goedkoop. De kosten voor je boodschappen zullen per persoon per week tussen de € 30 en € 100 liggen.

Bijkomende kosten

Iedere student op uitwisseling staat erbij stil dat deze periode een unieke periode in het leven is. De kans dat je zoiets opnieuw meemaakt is vrij klein. En dat betekent dat je meer uitgeeft! Je wil er immers van genieten. Ook ontmoet je een hoop nieuwe mensen met wie je regelmatig uit eten gaat en verschillende bars en cafés bezoekt. Daarnaast heb je iedere avond wel wat te vieren en dat is maar goed ook, want hoe krijg je anders alle lokale drankjes geproefd?

Kortom, als je in Nederland zou zijn geweest, was je allang blut. Maar je bent in het buitenland en dat betekent dat je, afhankelijk van je bestemming, per week € 30 tot € 150 kwijt bent.

Let op!

Zit je in een land buiten Europa? Zorg dan dat je daar ook daadwerkelijk geld op kunt nemen! Soms is het nodig om je betaalpas op ‘wereld’ te zetten.

Zit je in een land met een andere valuta? Let er dan op dat iedere keer als je pint, je bank kosten in rekening brengt. Deze kosten variëren van € 2 tot € 5 per transactie! Ga de kosten bij je bank na en zorg ervoor dat je als je pint meteen een groot bedrag uit de muur haalt om herhaaldelijke transactiekosten te voorkomen.

Studiefinanciering + OV-vergoeding

Natuurlijk zijn er niet alleen maar kosten verbonden aan je buitenlandverblijf. Als je onder het oude systeem van studiefinanciering valt, blijf je namelijk gewoon studiefinanciering ontvangen. Daarnaast word je als uitwisselingsstudent automatisch uitwonend en krijg je dus meer geld. Omdat je gedurende je buitenlandverblijf geen gebruik kunt maken van je gratis OV, krijg je daar een vergoeding voor. Per maand kun je daarom bijna honderd euro extra saldo bijschrijven.

Beurzen

Voor uitwisselingsstudenten zijn er de gekste beurzen in omloop. Ben je een blonde meid met blauwe ogen en ga je naar Uganda? Dan ben je bij wijze van spreken al binnen. Een extra zakcentje is nooit weg. Ga dus opzoek naar een beurs die geschikt is voor jou. Vaak moet je wel een motivatiebrief schrijven en bewijzen van gemaakte kosten beschikbaar stellen, maar geld is geld. Op deze site vind je een overzicht van de actuele beurzen.

Terug naar Typisch studenten
Nieuws Kortingen Recepten Financiƫn Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers