Civas-opleidingen

Wanneer is de uitslag van het examen 2024 bekend?

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bepalen elk jaar de datum van de examenuitslag. Meestal ligt deze datum in de tweede week van juni. De exacte datum waarop de examenuitslag in 2024 bekend wordt gemaakt, is op het moment van schrijven van dit artikel nog niet bekend.

Een overzicht van belangrijke data voor het eindexamen 2024

De betekenis van de eindexamenperiode gaat verder dan alleen de examens zelf. Het omvat een reeks belangrijke data, van de eerste dag van de examens, tot het bekendmaken van de resultaten, de herkansingsdata en de diploma-uitreiking. Hieronder hebben we enkele van deze essentiële data op een rijtje gezet:

1e Fase: Het eindexamen
In het algemeen beginnen de eindexamens half mei en duren tot eind mei. Gedurende deze periode vinden de schriftelijke eindexamens van zowel het VMBO, HAVO als VWO plaats.

2e Fase: Bekendmaking van de examenuitslag
Zoals eerder vermeld, worden de resultaten van de eindexamens meestal in de tweede week van juni bekendgemaakt. Hoewel we de exacte datum voor 2024 nog niet weten, zul je je school voor meer gedetailleerde informatie kunnen raadplegen zodra deze bekend is.

3e Fase: Herkansingen
Voor leerlingen die net niet geslaagd zijn of hun cijfer willen verbeteren, is er de mogelijkheid om een of twee vakken te herkansen. Deze herkansingen vinden meestal in de derde week van juni plaats.

4e Fase: Uitslag na herkansing
De uitslag van de herkansingen volgt snel na de herkansingsperiode en wordt meestal eind juni bekendgemaakt.

5e Fase: Diploma-uitreiking
Tot slot vindt de diploma-uitreiking gewoonlijk plaats in de eerste of tweede week van juli. Dit is het moment waarop je je middelbare schoolcarrière officieel afsluit en je diploma in ontvangst neemt.

Hoe bereid je je voor op de eindexamens?

Hoewel de exacte data van de examenuitslag in 2024 nog niet bekend zijn, is het belangrijk dat je de tijd die je hebt efficiënt gebruikt om je voor te bereiden op de eindexamens.

Begin allereerst met een studieplanning. Breng in kaart welke onderwerpen je voor elk vak moet bestuderen en stel een realistisch studierooster op. Zorg ervoor dat je regelmatig en geconcentreerd studeert, maar plan ook voldoende rustmomenten in.

Maak daarnaast gebruik van oefenexamens. Deze bieden een nauwkeurig inzicht in de structuur van het examen en de soorten vragen die je kunt verwachten. Je kunt oefenexamens vinden op websites als Cito en Examenblad.

Let op: je resultaten van oefenexamens zijn geen nauwkeurige voorspelling van je uiteindelijke cijfer, maar geven je wel een indicatie van je huidige kennisniveau en welke onderwerpen je nog wat meer zou moeten bestuderen.

In moeilijke tijden, zoals tijdens de examens, is het ook belangrijk om voor jezelf te zorgen. Eet gezond, slaap voldoende en ontspan regelmatig om je lichaam en geest in vorm te houden.

Het zijn je eindexamens, en hoewel ze belangrijk zijn, zullen ze je toekomst niet maken of breken. Doe je best en onthoud dat er altijd alternatieve paden zijn om je doelen te bereiken, ongeacht de uitkomst van je eindexamens. Veel succes!

Terug naar Praktisch