Civas-opleidingen

1. Visuele leerlingen

Visuele leerlingen leren het beste door informatie te zien. Ze onthouden informatie beter als ze het kunnen visualiseren en hebben vaak een goed ruimtelijk inzicht. Hier zijn enkele effectieve studietechnieken voor visuele leerlingen:

 • Maak gebruik van grafieken, diagrammen en mindmaps: Zet informatie om in visuele vormen, zoals grafieken en diagrammen. Dit helpt je om de informatie beter te begrijpen en te onthouden.
 • Gebruik kleurcodering: Markeer of onderstreep belangrijke informatie met verschillende kleuren om het beter te organiseren en te onthouden.
 • Maak flashcards: Gebruik flashcards met afbeeldingen, diagrammen of kleurcodering om belangrijke concepten en definities te onthouden.

2. Auditieve leerlingen

Auditieve leerlingen leren het beste door te luisteren en te spreken. Ze onthouden informatie beter als ze het horen en kunnen vaak goed verbanden leggen tussen verschillende onderwerpen. Hier zijn enkele effectieve studietechnieken voor auditieve leerlingen:

 • Neem lessen op: Gebruik een opname-apparaat om lessen op te nemen en luister ernaar tijdens het studeren.
 • Lees hardop: Lees de studiematerialen hardop voor om de informatie beter te verwerken en te onthouden.
 • Doe aan groepsdiscussies: Neem deel aan studiegroepen en bespreek de lesstof met anderen om de informatie beter te begrijpen en te onthouden.

3. Kinesthetische leerlingen

Kinesthetische leerlingen leren het beste door te doen en te ervaren. Ze onthouden informatie beter als ze het in praktijk kunnen brengen en zijn vaak goed in het toepassen van theorie op praktische situaties. Hier zijn enkele effectieve studietechnieken voor kinesthetische leerlingen:

 • Doe aan praktische oefeningen: Zoek naar manieren om de geleerde informatie in de praktijk te brengen, zoals het uitvoeren van experimenten of het oplossen van praktische problemen.
 • Maak gebruik van beweging: Probeer te bewegen tijdens het studeren, zoals lopen of het uitvoeren van eenvoudige oefeningen, om de informatie beter te verwerken en te onthouden.
 • Wissel studie en activiteit af: Plan korte pauzes tussen studieblokken om fysieke activiteiten te ondernemen en zo de concentratie te behouden.

4. Lezen/schrijven leerlingen

Lezen/schrijven leerlingen leren het beste door te lezen en te schrijven. Ze onthouden informatie beter als ze het kunnen opschrijven en zijn vaak goed in het verwerken van geschreven informatie. Hier zijn enkele effectieve studietechnieken voor lezen/schrijven leerlingen:

 • Maak samenvattingen: Schrijf samenvattingen van de gelezen informatie om het beter te begrijpen en te onthouden.
 • Schrijf oefenvragen: Stel jezelf oefenvragen op basis van de studiematerialen en beantwoord deze schriftelijk.
 • Gebruik flashcards: Maak flashcards met belangrijke concepten, definities en feiten om de informatie beter te onthouden.

Door te experimenteren met deze studietechnieken en te ontdekken welke het beste bij jouw leertype passen, kun je jouw studietijd effectiever en efficiënter maken. Zo haal je het meeste uit je studie en behaal je betere resultaten.

Terug naar Studeertips