Civas-opleidingen

Hoe voorkom ik een kater?

Hoofdpijn die ontstaat door het drinken van alcohol noemen we een kater. Een kater kan door twee dingen komen:

 • Een verstoring in de vochtbalans van je lichaam (alcohol werkt vochtafdrijvend)
 • Chemische stoffen die in het alcoholische drankje zitten

Oplossingen tegen het krijgen van een kater:

 • Drink minder alcohol en meer water;
  Wissel een glas alcohol telkens af met een glas alcoholvrije drank;
 • Drink enkele glazen water voordat je gaat slapen;
  Drink niet teveel verschillende drankjes door elkaar.

Je lever zet alcohol, via een aantal stappen, om in kooldioxide en water. Dit omzetten van alcohol doet je lever met behulp van zogenaamde ‘alcoholdehydrogenase’ eiwitten. Eet voldoende groente (200gram per dag) en fruit (2 stuks) en varieer volop, zodat je lever optimale hoeveelheden van deze eiwitten kan aanmaken en inzetten. Hierdoor minimaliseer je de tijd dat deze schadelijke afbraakproducten in je lichaam zitten.

Toch een kater?

Uit onderzoek van de Briste Universiteiten Exeter en Plymouth blijkt dat elk middeltje tegen de kater nutteloos is. “Er is geen bewijs dat enige interventie effectief is voor het behandelen of voorkomen van een kater”, schrijven de onderzoekers. Alleen tijd is volgens hen een oplossing.

Mocht je toch een kater hebben, blijf dan lekker in bed liggen en wachten tot het over is. Andere tips, welke ook kunnen werken (maar dan niet wetenschappelijk onderbouwd):

 • Neem een stevig ontbijt;
 • Eet veel vers fruit;
 • Vooral vruchtensappen zijn gezond;
 • Ga niet direct in de felle zon zitten, hierdoor kan je hoofd nog harder gaan kloppen;
 • Drink geen koffie, net als alcohol onttrekt het vocht aan het lichaam waardoor je nog meer hoofdpijn krijgt.
 • Herstel de vochtbalans door een aantal glazen water te drinken.

Opmerkelijk

In Finland gaan ze massaal de sauna in om de alcohol eruit te zweten en inwoners van Rusland koken soep van kool om het tekort van voedingsstoffen en vocht tegen te gaan.

Verder onderzoek

Dingen die onderzocht zijn, zoals vitaminepreparaten en drankjes, werken niet. Opmerkelijk is dat wetenschappers nog niet precies weten wat een kater is. Het is dus ook niet vreemd dat er niets wordt gevonden dat werkt.

Alcoholische dranken hebben ook de nare eigenschap dat ze eetlust geven. Probeer op feestjes of gezellige avondjes met vrienden op te letten, dat je niet ongemerkt alle nootjes en chips opeet!

Terug naar Studeertips
Nieuws Kortingen Recepten Financiën Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers