Civas-opleidingen

Hoe zwaar is het voor de kranten?

De kranten hebben het moeilijk. De economische crisis eist ook hier zijn tol. Daarnaast lezen steeds minder mensen de krant. Grote bezuinigingen zijn aangekondigd bij de krantenmaatschappijen, mediaconcerns herstructureren, journalisten worden ontslagen en onze twee grootste kwaliteitskranten, de Volkskrant en het NRC Handelsblad zijn zelfs verkocht aan de Belgische Persgroep.

Voordelen van nieuws via het internet

Het is ook gemakkelijk. Op websites als www.nu.nl kun je snel het nieuws van de dag lezen en het nieuws wat je daar leest is bovendien het nieuws van het laatste moment. Ook alle grote kranten hebben websites, waar snel de laatste nieuwsberichten verkregen kunnen worden. Dit is misschien ook wel het grootste voordeel van online nieuws. Wanneer iets gebeurt kan het bij wijze van spreke binnen een paar minuten op het internet verschijnen. Bij een papieren krant zal het nieuws moeten wachten op de volgende dag, op de volgende krant.

Een ander voordeel

Een ander voordeel is het multimediale karakter van nieuwssites. Naast een artikel met een foto, kunnen er hyperlinks en filmpjes bij geplaatst worden. Nieuws krijgt een extra dimensie en het is gemakkelijker om achtergrond informatie te vinden bij een artikel. Vaak wordt een link toegevoegd, zodat bezoekers van de website kunnen doorklikken om meer informatie over een onderwerp te verkrijgen.

Daarnaast kun je als lezer snel naar het nieuws waar jouw interesse bij ligt. Via één klik op de knop beland je bij bijvoorbeeld de buitenland- of de cultuurredactie. Fijn, zou je kunnen denken. Toch kunnen hier vraagtekens bij gezet worden. Doordat je snel doorklikt naar jouw favoriete pagina’s, kun je wel eens nieuws over het hoofd zien. Gevreesd wordt dan ook voor een vervlakking van onze samenleving. Mensen zijn geïnteresseerd in roddel en achterklap en hoeven niet elke dag te lezen over een zoveelste oorlog in Verweggistan

Terug naar Typisch studenten
Nieuws Kortingen Recepten Financiƫn Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers