Civas-opleidingen

1. Houd het overzichtelijk

Stapels boeken, opdrachten en samenvattingen liggen klaar om doorgenomen te worden. Maar waar moet je nu beginnen? Om het overzicht te houden kun je het beste een planning of to do-lijstjes maken. Schrijf op wanneer je waar aan gaat werken en bepaal van tevoren hoeveel tijd je eraan wil besteden. En plan voldoende pauzes in! Zo weet je zeker dat je aan al je opdrachten toekomt. Je kunt hier ook nog je je privé-activiteiten zoals sport, hobby en werk aan toevoegen (ontspanning is ook belangrijk!).

2. Begin op tijd

Was je op de middelbare school nog gewend om hooguit twee dagen voor je proefwerk je boeken open te slaan, als je studeert is het wel anders. Je hebt boeken van 500 pagina’s, readers die je moet doorspitten en dan heb je de stof uit de colleges en je eigen aantekeningen nog niet gehad. Maak die planningen dus op tijd, zodat het geen last minute-werk wordt.

3. Ga naar colleges

Niet alle colleges zullen verplicht zijn, maar maak er een gewoonte van om ze toch zoveel mogelijk te bezoeken. Alleen al door aanwezig te zijn en op te letten, zul je al veel van de stof kennen. Als je dan aan het leren bent voor je tentamen, ben je het in feite al aan het herhalen. Bovendien kun je gemakkelijker verbanden leggen als je het herkent uit college. 

4. Zie studeren als een kantoorbaan

Weinig contacturen betekent niet dat je studentenleven een luizenleventje is. Probeer een ritme aan te houden alsof je studie je kantoorbaan is. Pas college om 13.00 uur? Sla toch om 9.00 je boeken open om aan een paper te werken of de stof van gisteren te herhalen. Dan zul je zien dat je veel minder op het laatste moment zult moeten doen en je stresslevel een stuk lager is.

5. Herhaling

De kracht van herhaling: je kent hem vast wel. Werkt niet alleen goed voor woordjes die je in je hoofd moet stampen, maar ook ingewikkelde theorieën die je straks op je tentamen moet toepassen. Zorg wel dat je niet simpelweg een tekst telkens opnieuw leest, want op den duur zul je de tekst alleen nog maar oppervlakkig verwerken. Hoe dan wel? Maak een samenvatting, of maak een samenvatting van je samenvatting. Zoek de moeilijkste punten en onderwerpen uit en formuleer ze anders en korter. Zo dwing je jezelf over de stof na te denken. Andere manieren: vragenkaartjes maken over de stof (en die een paar dagen later gebruiken), info herstructureren en de stof toepassen.

6. Samenvattingen 

In twee weken een boek van 500 pagina’s leren, dat is natuurlijk onmogelijk. Maak samenvattingen zodat je de leerstof (minimaal) kunt halveren.

7. Zoek een fijne werkplek

Bedenk goed waar je gaat studeren, je omgeving is alles. Beperk de afleiding door een vaste plek in huis aan te wijzen waar je aan je studeert. Zorg ervoor dat deze plek zo minimaal mogelijk is ingericht. Je hebt alleen je computer en je schoolboeken nodig. Al het andere leidt alleen maar af! Zorg ook voor afwisselende studieplekken of ga er eens op uit. Overal zijn fijne werkplekken en koffietenten te vinden. 

8. Ga rechtop zitten

Als je studeert in een goede houding, hoef je na je tentamenweken niet eerst twee weken bij te komen met rugpijn van die onderuitgezakte houding. Dus: voeten plat op de grond, je rug recht en je beeldscherm op ooghoogte. Nog een voordeel: je kunt lesstof beter herinneren als je het in dezelfde houding hebt geleerd als je het moet reproduceren (lees: ga in dezelfde houding zitten als tijdens het tentamen).

9. Verstop je telefoon

Als je telefoon in handbereik ligt, kun je het studeren wel vergeten. Voor je het weet ben je weer een half uur kwijt aan beantwoorden van je apps of het bekijken van Facebook. Vind je het lastig om niet op je telefoon te kijken, vraag iemand anders om je telefoon te verstoppen (of zet hem op vliegtuigstand). Pas aan het einde van je studeersessie zoek je je telefoon weer op. Als je jezelf helemaal wil afsluiten, kun je ook altijd je modem uitschakelen. Zo kun je al je aanricht op het studeren richten! 

10. Ezelsbruggetjes zijn niet suf

Echt waar, ezelsbruggetjes zijn er niet alleen om de volgorde van de Waddeneilanden te kunnen onthouden. Ook nu kun je vast een aantal handige combinaties verzinnen zodat je dat ene rijtje gemakkelijk kunt onthouden. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je ook altijd op internet naar ezelsbruggetjes zoeken!

11. Gooi je markeerstiften weg

Oké, het is misschien een beetje overdreven, maar voorkom dat je je halve boek markeert. Het gevaar is dat je álles belangrijk vindt, dat is niet handig als je het moet leren. Bovendien maken de markeringen het lastiger om verbanden in de tekst te leggen. Als je alleen leest wat je hebt gemarkeerd, lees je in feite zinnen die op zichzelf staan.

12. Maak aantekeningen op papier

Neem niet zomaar je tablet of laptop mee naar college, maar ga voor een ‘ouderwets’ notitieblok. Je kunt die aantekeningen namelijk makkelijker reproduceren. Dit heeft ermee te maken dat je op een laptop makkelijk meetypt met álles wat je docent vertelt, terwijl je met pen en papier al een beetje aan het samenvatten bent (je kunt immers niet zo snel meeschrijven).

13. Neem pauzes 

Vaak begin je te laat met studeren, waardoor alles op het laatste moment moet. Ook al moet je nog heel veel stof doornemen, gun jezelf ook voldoende pauzes. Ga bijvoorbeeld even boodschappen doen, een stuk fietsen of doe iets totaal anders dan waarmee je bezig was. Gun jezelf de tijd om weer even op te laden en keer dan pas terug naar je studiehok.

14. Studeer in het licht

Probeer niet alleen maar ’s nachts of ’s avonds te studeren. Daglicht zorgt ervoor dat je wakkerder bent en je dus meer informatie opneemt. Als het donker is, denken je hersenen onwillekeurig dat het bijna bedtijd is en daar word je dus slaperig van.

15. Slapen

Een van de belangrijkste dingen in tijden van stress, deadlines of tentamens: genoeg slaap krijgen. Een nachtje doorhalen om nog snel wat in je hoofd te stampen werkt eerder averechts. Hier lees je hoe je ook tijdens je studententijd genoeg slaap krijgt.

16. Beweeg!

Je hersenen werken beter als je regelmatig beweegt. Ga tijdens je pauzes dus niet je favoriete serie kijken, maar ga even naar buiten en loop een rondje. Sla ook zeker je workouts niet over omdat je het te druk hebt met studeren.

17. Eet goed

Helemaal tijdens de tentamenweken belangrijk, maar eigenlijk ook daarbuiten: eet goed en gezond. Het is immers de brandstof voor je hersenen. Begin met een goed ontbijt en eet voedsel dat je hersenen stimuleert.

Terug naar Studeertips