Civas-opleidingen

Hoe weet je of je de verkeerde studie hebt gekozen?

Twijfels over je studiekeuze kunnen zich op verschillende manieren uiten. Misschien voel je geen oprechte interesse in de vakken die je volgt, of merk je dat je moeite hebt om jezelf gemotiveerd te houden. Misschien zie je zelfs wel erg op tegen de toekomstige carrière die bij je studie hoort en wíl je daardoor wel helemaal niet afstuderen. In ieder geval: als je echt constant twijfelt of je niet een grote fout hebt gemaakt, is het de moeite waard om serieus na te denken over alternatieve mogelijkheden.

Welke opties heb je nu?

Wanneer je eenmaal echt beseft dat je misschien de verkeerde studie hebt gekozen, kom je op een kruispunt te staan. Ga je rechtdoor, of sla je toch af? De mogelijkheden die je hebt waarmee je uiteindelijk wél je diploma haalt, zijn als volgt:

  1. Toch je studie afmaken en een baan in dat vakgebied zoeken?

Je kunt ervoor kiezen om je studie voort te zetten en ook om een baan te zoeken binnen het vakgebied waarin je hebt gestudeerd. Het behalen van een diploma toont zeker aan dat je de toewijding en het doorzettingsvermogen hebt om een uitdaging tot een succesvol einde te brengen en werknemers kunnen dat zeker waarderen. En misschien vind je werken in je vakgebied uiteindelijk wel veel leuker dan studeren!

Ja, een diploma op zak opent deuren en straalt uit dat je serieus bent over je werk. Maar: als je ook volledig niet enthousiast bent over je baankansen, dan heb je mogelijk de motivatie ook helemaal niet om je studie tot een goed einde te brengen. Dan blijf je voor dit dilemma staan.

  1. Aan een tweede studie beginnen?

Zolang je nog niet bent afgestudeerd, kun je ook overwegen om toch met een tweede studie te starten die beter aansluit bij jouw interesses en passies. In de tussentijd zul je veel over jezelf geleerd hebben en weet je waarschijnlijk beter wat je wilt.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je zo vroeg mogelijk met een tweede studie moet beginnen! Zolang nog geen studie hebt afgerond, heb je in Nederland namelijk recht op verlaagde studiekosten. Heb je wél een diploma van het hoger onderwijs, dan kan een tweede studie opeens wel vijf keer zo duur worden… Daarnaast zal een nieuwe studie ook enkele jaren gaan kosten, dus wees je bewust van het financiële plaatje dat hierbij komt kijken.

  1. Je studie afronden en in een volledig ander vakgebied gaan werken?

Een derde optie is om je studie wel af te ronden, maar daarna in een volledig ander vakgebied te gaan werken. Een diploma kan namelijk nog steeds deuren voor je openen, zelfs als het niet direct relevant is voor de banen waarin je geïnteresseerd bent. Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om een traineeship te gaan volgen, zodat je alsnog volledig wordt klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Een sector die heel populair is onder mensen die later gaan gedachten zijn veranderd over hun studie, is marketing. Als je een (meestal betaald!) online marketing traineeship volgt, word je opgeleid tot marketeer en kun je je spijtstudie wel vaarwel zeggen. Het enige wat je echt nodig hebt, is de drive om het ook in je nieuwe vakgebied ver te gaan schoppen.

Ik moet nog een halfjaar… Kan ik niet gewoon stoppen?

Hoewel stoppen met je studie een verleidelijke gedachte kan zijn, moet je wel een paar dingen in gedachten houden. Als je je studie namelijk binnen een bepaalde termijn afrondt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor kwijtschelding van een bepaald gedeelte van je studieschuld. Daarnaast is een studie wel een investering in tijd en geld, en als je nu zomaar stopt, ben je én die investering kwijt én heb je nog steeds geen diploma. Helaas kan dat je kansen op de arbeidsmarkt flink verkleinen, dus wil je wel een diploma halen. Maar wat voor diploma, dat is natuurlijk aan jou!

Je leven is nog niet voor je bepaald: je hebt keuzevrijheid!

Onthoud in ieder geval dat de studiekeuze die je maakte toen je 17 was niet je levenspad in beton heeft gegoten. Je kunt altijd besluiten om je koers aan te passen en een nieuwe weg te verkennen. Juist door aan jezelf toe te durven geven dat je iets anders uit het leven wilt halen, laat wel zien hoe veerkrachtig je bent! Je toekomst ligt nog vol mogelijkheden. Neem de tijd om te reflecteren, onderzoek je opties en neem de keuze die echt bij jou past.

Tip: nog even over dat online marketing traineeship, hè… Mocht je nu toevallig in Groningen of omstreken wonen en nog een leuk online marketing bureau zoeken, dan is ON. Digital Marketing misschien wat voor jou. Hier sta jij namelijk voorop, en komt je diploma op de tweede plaats.

Terug naar Praktisch