Civas-opleidingen

Start met netwerken

Om een stageplek te vinden, kan netwerken een grote hulp zijn. Praat met vrienden, familieleden, medestudenten en docenten over je zoektocht naar een stage. Zij kunnen je vaak helpen door waardevolle contactpersonen te delen of door je te wijzen op bedrijven die mogelijk stageplaatsen aanbieden. Het benaderen van je netwerk geeft je vaak toegang tot kansen die je anders niet had kunnen vinden.

Gebruik online zoekmiddelen

Een ander middel om stageplekken te vinden, is het benutten van online zoekmiddelen. Veel bedrijven en organisaties plaatsen stagevacatures op hun websites of op online vacaturebanken. Enkele handige websites voor het vinden van stageplekken zijn Stageplaza.nl, Stagemotor.nl en Indeed. Doorzoek deze websites regelmatig en maak gebruik van filters, zoals locatie en studierichting, om de meest relevante stagevacatures te vinden.

Schakel de opleidingscoördinator in

Opleidingscoördinatoren spelen een sleutelrol bij het matchen van studenten met bedrijven die stageplaatsen aanbieden. Neem contact op met de stagecoördinator binnen je opleiding en vraag om hulp bij het zoeken naar geschikte stageplekken. Zij kunnen je een lijst geven van organisaties die mogelijkheden bieden binnen de gewenste periode. Daarnaast kunnen zij je ook advies geven over de juiste approach bij het benaderen van bedrijven.

Maak een sterk CV en sollicitatiebrief

De meeste organisaties vragen om zowel een CV als een sollicitatiebrief bij het solliciteren naar stageplekken. Zorg ervoor dat je CV goed is opgebouwd en alle relevante informatie bevat, zoals opleidingen en werkervaring. Pas je sollicitatiebrief aan op de specifieke stagevacature, zodat deze gericht is op het bedrijf en de functie. Benadruk je motivatie en erken de meest relevant competenties die je op je stageplek kunt inzetten.

Vraag om informatiegesprekken

Als je geïnteresseerd bent in een bepaald bedrijf of branche, kan het nuttig zijn om informatiegesprekken aan te vragen. Hierbij kun je professionals ontmoeten en hen vragen stellen over hun ervaringen, tips voor het vinden van een stageplaats of recente ontwikkelingen in de branche. Dit geeft een beter beeld van de mogelijkheden en kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor een stageplek.

Meer weten over de stagevergoeding? Lees dan onze artikelen over stagevergoeding voor een MBO, HBO of Wo stage.

Terug naar Studenten leven