Civas-opleidingen

Hoe werkt de uitbetaling van studiefinanciering?

DUO, oftewel de Dienst Uitvoering Onderwijs, is de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van je studiefinanciering. Het is belangrijk om te weten dat de uitbetaling van studiefinanciering altijd achteraf plaatsvindt en eens per maand wordt gedaan, doorgaans op de 22e, 23e of 24e dag van de maand.

Bijvoorbeeld, de studiefinanciering voor de maand januari krijg je dan ook pas aan het einde van januari. Om op de hoogte te blijven van de exacte betaaldatum kun je de website van DUO regelmatig checken.

Wanneer krijg ik mijn eerste studiefinanciering?

Het moment dat je je eerste studiefinanciering ontvangt, hangt af van een aantal factoren. Het allereerste dat dient te gebeuren, is de goedkeuring van je aanvraag door DUO. Zodra je recht hebt op studiefinanciering en je aanvraag is goedgekeurd, wordt de studiefinanciering uitbetaald door DUO.

Maar let op: als je nog geen 18 jaar oud bent of net 18 bent geworden, zijn er nog andere factoren die meespelen. Dit komt door de kinderbijslag die je ouders of verzorgers voor jou ontvangen tot je 18e verjaardag. Aangezien de overheid geen kinderbijslag en studiefinanciering tegelijkertijd verstrekt, moet je even wachten voordat de studiefinanciering voor het eerst wordt uitbetaald.

Hier is hoe het werkt:

  • Ben je jarig in januari, februari of maart? Je eerste studiefinanciering wordt uitbetaald in april.
  • Ben je jarig in april, mei of juni? De eerste betaling vindt plaats in juli.
  • Vier je je verjaardag in juli, augustus of september? Dan zie je de studiefinanciering voor het eerst op je rekening in oktober.
  • Ben je jarig in oktober, november of december? Verwacht je eerste studiefinanciering dan in januari.

Dat wil zeggen, je krijgt je eerste studiefinanciering pas in het eerste kwartaal nadat je 18 jaar oud bent geworden. Let wel, dit geldt alleen voor aanvragers die nog geen 18 jaar zijn of net 18 zijn geworden. Als je al langer dan een kwartaal 18 jaar of ouder bent, ontvang je je studiefinanciering zo snel mogelijk nadat je aanvraag is goedgekeurd.

Wij hopen dat dit overzicht helpt om iets meer duidelijkheid te scheppen over de timing van de eerste studiefinanciering.

Terug naar Praktisch
Nieuws Kortingen Recepten Financiën Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers