Civas-opleidingen

Stap 1: Zoek grondig en vraag na

Voordat je actie onderneemt, verzeker jezelf ervan dat je je OV-kaart inderdaad kwijt bent. Zoek grondig in je huis, tas en andere plekken waar je kaart zou kunnen zijn. Neem contact op met vervoersbedrijven om te informeren naar gevonden voorwerpen. Wellicht heb je geluk en is je OV-kaart terecht!

Stap 2: Kaart blokkeren

Mocht je kaart toch echt kwijt zijn, blokkeer dan onmiddellijk je OV-kaart via de website van OV-chipkaart. Hiermee voorkom je ongeautoriseerd gebruik van je studentenreisproduct en eventueel opgeladen saldo. Na het blokkeren kun je geen gebruik meer maken van de kaart.

Stap 3: Vervangende kaart aanvragen

Vervangende OV-chipkaart aanvragen

Na het blokkeren van je oude kaart, kun je een vervangende OV-chipkaart aanvragen via de website van OV-chipkaart. Zorg ervoor dat je je persoonlijke gegevens en een pasfoto bij de hand hebt. De kosten van een vervangende kaart bedragen € 11,50 en worden automatisch afgeschreven van je gekoppelde bankrekening.

Levertijd nieuwe OV-chipkaart

Houd er rekening mee dat de aanvraag en bezorging tot 7 werkdagen kan duren. Zorg dus dat je een tijdelijk alternatief hebt om te reizen, zoals fietsen, als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer.

Stap 4: Tijdelijk product aanvragen

In de periode tussen het blokkeren van je oude OV-kaart en het ontvangen van de nieuwe kaart, kun je een tijdelijk studentenreisproduct aanvragen. Dit kan gratis bij tijdelijk studentenreisproduct en wordt binnen 2 uur geactiveerd.

Hoe laad je het tijdelijke product op een OV-chipkaart?

Je moet dit tijdelijke product op een anonieme OV-chipkaart laden om van de korting of gratis reizen te kunnen profiteren. Zo'n anonieme OV-chipkaart is verkrijgbaar bij OV-verkooppunten, zoals treinstations, voor € 7,50. Na het ophalen van je tijdelijke studentenreisproduct bij een ophaalautomaat, kun je deze gebruiken totdat je vervangende kaart binnen is.

Stap 5: Nieuwe kaart activeren

Ontvang je je nieuwe OV-kaart, dan moet je je studentenreisproduct opnieuw activeren. Hiervoor ga je naar de website van Studentenreisproduct en volg je de instructies. Vergeet niet om je tijdelijke studentenreisproduct stop te zetten op je anonieme OV-chipkaart.

Het kwijtraken van je studenten OV-kaart is vervelend, maar met dit uitgebreide stappenplan kun je zorgen dat je zo snel mogelijk weer zorgeloos kunt reizen. Wil je diverse andere aspecten van je studentenleven beter managen? Bekijk dan ons artikel over effectief studeren en tips voor het vinden van een passende bijbaan naast je studie.

Terug naar Praktisch