Civas-opleidingen

Hasj en Weed – Hoe werkt het?

De belangrijkste verdovende stof in hasj en weed is THC. Het gevoel dat je krijgt van THC wordt stoned of high genoemd. Als je stoned bent voel je je meestal heel rustig of sloom. Je krijgt rode ogen, je hart gaat sneller kloppen, je spieren worden slap en je mond wordt droog. Soms krijg je de slappe lach, soms krijg je enorme honger. Ook kunnen er allerlei fantasieën en ideeën in je opkomen. De hoeveelheid THC in hasj en weed kan verschillen. Hoe meer THC erin zit hoe sterker het effect.

Hasj en weed worden gerookt met tabak of in een pijpje (blowen). Je kunt het ook meebakken in een cake (spacecake) of er thee van zetten.
De THC komt dan via je longen of je maag in je bloed. Van blowen word je al na een paar minuten stoned. Je blijft het ongeveer 2 tot 3 uur. Als je hasj of weed opeet duurt het minstens een half uur voordat je stoned wordt. Na een zware maaltijd kan het zelfs een aantal uur duren voordat je wat merkt. Je blijft ook langer stoned als je hasj of weed eet: zeker 5 tot 12 uur. Als je vrolijk bent en je neemt hasj of weed kun je nog vrolijker worden. Maar als je boos, verdrietig of bang bent kun je juist nog bozer, verdrietiger of banger worden. Dus je gevoel van dat moment wordt sterker als je hasj of weed gebruikt.

Gebruik en Risico’s

Blowen veroorzaakt net als roken ziektes aan je keel en longen zoals kanker. Als er veel THC in de hasj of weed zit kun je last krijgen van hartkloppingen, duizeligheid, flauwvallen, braken en hoofdpijn. Sommige mensen worden heel bang, raken in de war of kunnen niks meer onthouden. Je kunt ook bewusteloos raken (flippen). Aan hasj of weed kun je niet lichamelijk verslaafd raken maar je kunt er wel geestelijk afhankelijk van worden. Dat betekent dat je steeds opnieuw hasj of weed wilt gebruiken omdat je je anders niet meer prettig kunt voelen.

Iemand die zwanger is kan beter geen hasj of weed gebruiken. Net als bij roken is blowen slecht voor de baby. Als je hasj of weed gebruikt samen met alcohol, medicijnen of andere drugs kun je misselijk en duizelig worden of flauwvallen. Dat komt omdat je lichaam in de war raakt van al die verschillende middelen door elkaar. Mensen die gevoelig zijn voor een psychische ziekte of familieleden hebben met een psychische ziekte kunnen beter geen hasj of weed gebruiken. Door hasj of weed te gebruiken is het risico groot dat je ook psychisch ziek wordt. 

Als je iemand wilt helpen die ziek is geworden van hasj of weed, leg hem of haar dan in een rustige kamer en praat met elkaar. Geef diegene veel suiker, het mag ook druivensuiker zijn, of los suiker op in een warme drank bijvoorbeeld in een kop thee. Als je het niet vertrouwt vraag dan hulp van een dokter of ga naar het ziekenhuis.

Wet en Regelgeving

In de wet staat dat je geen hasj en weed in je bezit mag hebben of mag verkopen. Je mag ook geen hennepplanten kweken. Nederland heeft een gedoogbeleid voor meerderjarigen. Dat betekent dat je altijd strafbaar bent maar binnen het gedoogbeleid niet actief wordt vervolgd. Je moet dan wel 18 jaar of ouder zijn en je aan de volgende regels houden:

  • Je mag niet meer dan 30 gram hasj of weed bij je hebben.
  • Je mag per dag niet meer dan 5 gram hasj of weed kopen in een coffeeshop.
  • Je mag thuis niet meer dan 5 hennepplanten kweken.
  • Handel, bezit en kweken van meer dan de toegestane hoeveelheid is verboden.

Coffeeshops overtreden de bovenstaande regels, maar ook dat wordt niet bestraft. Coffeeshops moeten zich wel aan de volgende regels houden:

  • In een coffeeshop mag alleen hasj en weed en geen alcohol of harddrugs worden verkocht. Hasjolie wordt in de wet beschreven als een harddrug en is daarom ook verboden.
  •  Hasj en weed mogen alleen verkocht worden aan mensen van 18 jaar en ouder en niet meer dan 5 gram per dag per klant.
  • Een coffeeshop mag geen overlast veroorzaken.
  • Een coffeeshop mag niet meer dan 500 gram hasj en weed in voorraad hebben
  • Er mag geen reclame worden gemaakt voor een coffeeshop
Terug naar Studenten leven
Nieuws Kortingen Recepten Financiën Studentensites Boeken & Tijdschriften Sport Studeren in het buitenland Bijbanen Uit huis op kamers